Popijanie kawy na początku lub pod koniec dnia to przyjemna przerwa, podczas której pozwalamy sobie na doładowanie psychiczne i fizyczne. Oprócz zwykłego zapotrzebowania na kofeinę, kawa to idealny pretekst do rozmów i spędzania czasu z rodziną lub przyjaciółmi. Dlatego chcielibyśmy podzielić się z Wami kilkoma wskazówkami dotyczącymi parzenia kawy w moka, czy jak ktoś woli w kawiarce. Ten sposób przygotowania kawy stanowi typowy element włoskiego stylu życiu, kultury i filozofii jednocześnie.

Okazuje się, że często pierwsze spotkanie z kawiarką nie kończy się wymarzoną, aromatyczną filiżanką małej czarnej. Dlaczego? Otóż aby pokochać tę prostą, szybką i tanią metodę parzenia trzeba pamiętać o kilku zasadach.

Pamiętaj!

Przede wszystkim – rozmiar ma znaczenie. Dzbanki moka nie bez przyczyny występują w różnych rozmiarach. Ich wielkość należy dostosować do ilości kaw, które chce się otrzymać. Występują bowiem w rozmiarach 1,2,3,4,5,6 filiżanek po 50 ml. Nie użyjesz zatem kawiarki w rozmiarze 6 do przygotowania dwóch filiżanek.

Kolejnymi ważnymi elementami są:

Woda: napełnij komorę podstawy moka zimną wodą do poziomu zaworu (nie przepełniaj!)
Kawa: całkowicie napełnij sitko mieloną kawą, ale nie wsypuj jej na siłę i nie rób tzw. „kopca”, nie ugniataj jej. Pamiętaj! Aby uzyskać delikatną konsystencję należy użyć dobrze zmielonej kawy. W tym celu użyj dobrego młynka.
Intensywność płomienia: utrzymuj ciepło na niskim poziomie przy niskim płomieniu.

Parzenie trwa około 3 min. Zdejmij dzbanek moka z ognia, gdy kawa zacznie się unosić i bulgotać, gdyż jest to sygnał, że jest gotowa! Dzięki temu wydobywasz tylko najlepszy smak i aromat kawy. Przed podaniem wymieszaj kawę łyżką.

Po użyciu należy zadbać o konserwację moka i opłukać go gorącą wodą, a następnie pozostawić do całkowitego wyschnięcia przed ponownym użyciem. Kawiarkę musisz utrzymywać w czystości i myć ją wodą z detergentami wolnymi od perfum. Gumowa uszczelka i wyjmowany filtr powinny być okresowo wymieniane.

Co wpływa na obniżenie smaku kawy z moka?

Użycie mielonej kawy, która zbyt długo leżała na kuchennej półce. Jeśli dążysz do idealnego kubka, upewnij się, że kawa nie jest otwarta zbyt długo. Najlepiej jest użyć kawy, która została zmielona bezpośrednio przed użyciem, ponieważ zapewni Twojemu naparowi świeży i aromatyczny smak.

Wskazówki dotyczące świeżości kawy:

Jeżeli nie masz możliwości zmielenia kawy tuż przed jej użyciem, po otwarciu przechowuj zmieloną kawę w lodówce lub w chłodnym, ciemnym miejscu. Najlepiej jest używać odpornego na wilgoć, hermetycznego pojemnika. W przeciwnym razie kawa z moka będzie miała nieświeży, gorzki smak.

Powodzenia i Smacznego :)