W ostatnim czasie zmieniają się trendy dotyczące picia kawy. Coraz popularniejsze stają się te z segmentu Speciality Coffe zwane również Single Origin, czy też kawami rzemieślniczymi. Jak myślicie co je wyróżnia?

Speciality Coffee zawierają ziarna, które pochodzą tylko z jednej miejsca, zwykle z określonego regionu lub kraju. Kawy te zazwyczaj są zbierane z tej samej plantacji. Biorąc pod uwagę, że pochodzą tylko z jednego miejsca, są zwykle dostępne wyłącznie o określonych porach roku, w zależności od sezonu wegetacyjnego i lokalizacji geograficznej, z której pochodzą.

Zastanawiacie się na pewno czy kawy Single Origin smakują inaczej?

Z racji tego, że zbierane są w jednym miejscu zazwyczaj mają wyraźny smak uzależniony od warunków uprawy i przetwarzania w tym regionie. Na smaki wpływ ma jeszcze wiele innych czynników, w tym różnorodność botaniczna, gleba, klimat, wysokość uprawy i cień.

Wiele osób, szczególnie tych, które są dobrze obeznane w świecie kaw, mają tendencję do delektowania się Speciality Coffee, ponieważ daje im to okazję doświadczyć jednego szczególnego smaku. Wyjątkowość tych kaw sprawia, że można je swobodnie kosztować bez dodatku mleka, czy cukru. Dlatego ludzie chętniej z nich korzystają.

Pyszne, wysoko ocenione kawy z pełnym body nie są dziś trudne do znalezienia. Coraz więcej rolników uprawia lepsze krzewy kawowca, a palarnie udoskonalają swoje rzemiosło. Wraz ze wzrostem jakości obserwujemy również wzrost liczby kaw rzemieślniczych. Te kawy nigdy nie były tak popularne i
dostępne jak są obecnie.

Speciality Coffe są modne w branży kawy specjalistycznej ponieważ nie ma dwóch takich samych kaw. Koneserzy i profesjonaliści kupują z reguły kawy rzemieślnicze, gdyż są wyjątkowe i egzotyczne. Potrafią zadziwić smakiem, rozbudzić wyobraźnię oraz wnieść powiew świeżości i oryginalności.

Dostępność i zróżnicowanie w sezonie wegetacyjnym, sprawiają, że kawy Single Origin są zazwyczaj sezonowe i produkowane w mniejszym stopniu , co przekłada się na ich cenę. Jest ona z reguł wyższa od ceny kaw standdardowych.

Jak zatem wypadają kawy Standard (mieszanki)?

Kawy Standard, zwane też mieszankami, czy blendami, nie pochodzą z jednego miejsca i zwykle zawierają ziarna o zróżnicowanym pochodzeniu. Ziarna kawy z wielu lokalizacji są palone i mieszane razem. Nierzadko w mieszankach kaw można znaleźć ziarna z dziewięciu oddzielnych miejsc, chociaż palarnia zwykle używa ziaren z około dwóch do czterech różnych miejsc.

Blendy w większości są dość oczywiste, gdyż składają się z różnych ziaren kawy. Czasami są mieszankami regionalnymi (Kolumbia Północna, Kolumbia Południowa, Boliwia), a czasmi mieszankami kaw z różnych części świata (Etiopi, Meksyku, Boliwii). Kluczem jest po prostu to, że wiele kaw z różnych plantacji jest mieszanych razem.

Kawy Standard są często tworzone w celu uzyskania unikalnego profilu smaku, który łączy cechy wielu ziaren i pochodzenia. Świetne blendy mogą być głębokie i złożone, ale źle dobrane często wytwarzają zbyt prosty smak.

Blendy mają również tendencję do łagodzenia ostrzejszych smaków poszczególnych kaw. Na przykład ziarna o wysokiej kwasowości mieszane są z bardziej łagodną kawą indonezyjską, aby wygładzić kwasowość. Proces ten sprawia, że mieszanka jest bardziej przystępna pod względem smaku, ale często usuwa wyjątkowe nuty smaku i aromatu, które byłyby podkreślone w kawach Single Origin. Dodatkowo niektóre z nich są źle skomponowane i ich smak jest ledwo wyczuwalny.

Mieszanki są zazwyczaj przystępne cenowo, gdyż wykorzystują wiele różnych ziaren, a zatem można je produkować przez cały rok. Dobrze sprawdzają się w przypadku espresso, mokka.

Trudno zatem odpowiedzieć, który rodzaj kawy jest lepszy. Zależy od wielu czynników, ale głównie od preferencji smakowych. Poniżej cztery wskazówki, które powinny ułatwić Wam podjęcie decyzji:

  1. Jeśli chcesz znaleźć kawę o dobrym body i o niezawodnej konsystencji, którą możesz cieszyć się przez wiele miesięcy, solidna mieszanka zadowoli Cię.
  2. Jeśli chcesz porównać unikalne cechy kaw z całego świata, kawa z segmentu Single Origin może być idealna.
  3. Jeśli dopiero zaczynasz parzeniaei chcesz mieć dostępną kawę, która nie oferuje zbyt wielu niespodzianek, abyś mógł udoskonalić rzemiosło, wybierz mieszankę.
  4. Jeśli interesują Cię bardziej intensywne smaki kawy, takie jak truskawka, jaśmin lub cukier trzcinowy, pojedyncze pochodzenie zapewni je częściej niż mieszanki.